11 °C Budapest

Mégis maradna a végkielégítés-különadó: a tanárok tiltakoznak

Pénzcentrum
2012. április 26. 18:06

Ragaszkodik a Fidesz a magánszemélyek végkielégítését sújtó 98 százalékos különadó megtartásához - jelentette ki sajtótájékoztatón Selmeczi Gabriella, a kormánypárt szóvivője. A Széll Kálmán Terv 2.0 a tervek szerint megszüntetné a különadót.

A 98 százalékos különadót - amely a 2, illetve a 3,5 millió forint feletti végkielégítéseket sújtja - azért vezették be - emlékeztetett Selmeczi Gabriella -, mert kiderült, hogy egyesek több tízmilliós végkielégítésekkel távoztak az állami szférából. A Fidesz ragaszkodik ehhez az adónemhez - jelentette ki, majd közölte, hogy ez a kormánypárt tagságának és támogatóinak elvárása.

Selmeczi Gabriella arról is beszélt, hogy a Fidesz javasolja a kormánynak, vizsgálja meg annak lehetőségét, miként lehetne csökkenteni a  pénzügyi tranzakciós illetéket és a telekommunikációs adó tervezett mértékét a nehéz helyzetben lévő családok esetében.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint rossz üzenet a kormánypárt részéről, hogy meg akarja vétózni a magánszemélyeket sújtó 98 százalékos különadó konvergencia programban előirányzott eltörlését - nyilatkozta a Pénzcentrum.hu kérdésre Galló Istvánné, a szakszervezet elnöke. A PSZ és több, a különadóval sújtott magánszemély tavaly az Alkotmánybírósághoz fordult jogorvoslatért. Mint azt korábban többször megírtuk, az Alkotmánybíróságról szóló sarkalatos törvény szerint január 1-jén megszűntek az Ab  folyamatban lévő eljárásai, ha a kifogásolt jogszabály utólagos vizsgálatát nem a kormány, a képviselők negyede vagy az ombudsman kezdeményezte. Ugyanakkor az így megszűnő eljárás indítványozói alkotmányjogi panaszt nyújthatnak be a testületnek 2012. március 31-ig, feltéve, hogy a megjelölt kérdés az új alaptörvény rendelkezéseivel összefüggésben is vizsgálható.

A PSZ is élt ezzel a lehetőséggel, és március 7-én be is nyújtotta az alkotmányossági panaszt. A beadvány szerint a végkielégítéseket, a munkvégzés alóli felmentés idejére, valamint a szabadságmegváltás címén kapott juttatásokat terhelő 98 százalékos rendelkezések sértik az emberi méltósághoz való jogot, mivel a szabályozás megtorló (büntető jellegű), önkényes, sérti a tulajdonhoz való jogot, megalázó és visszaható hatályú. A szakszervezet szerint 2010 azon időszakára, mielőtt első ízben - 2010. július 22-én - elfogadta a parlament az extra befizetésre vonatkozó szabályokat ugyanúgy visszamenőlegesen szed be adót az állam, mint amikor korábban a 2005. január 1. után kapott juttatásokra kívánta kivetni a közterhet. Az első félévi elbocsátásokkor ugyanis még egyáltalán nem lehetett tudni, hogy a kapott kifizetések után ilyen hatalmas mértékű adót kell fizetni.

"A különadó bevezetésének kezdettől fogva hangoztatott célja a társadalom igazságérzetének "kielégítése" a "jó erkölcsbe ütköző" jövedelmek, a "pofátlan végkielégítések" elvonásával. Az egész törvénykezési folyamatot ennek a vélelmezett társadalmi igénynek vetették alá, figyelmen kívül hagyva az Alkotmánybíróság által hozott döntéseket. Az egyeztetési eljárások teljes mellőzése, a különadó alapjába beszámítható összegek meghatározása és a különadó alól mentesített összeghatárok megállapítása, a különadó fizetésére kötelezettek körének megválasztása, állandó bővítése elsődleges célként az érintettek megfélemlítését szolgálja" - áll a PSZ alkotmányjogi panasz beadványában. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mint a Pénzcentrum.hu hírt adott róla, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal már rászállt a "pofátlan" végkielégítést kapókra. Olyan eset is előfordult, amikor arra kötelezett az adóhatóság egy magánszemélyt - Alkotmánybíróság döntésével ellentétes határozattal -, hogy kamatostól fizesse meg a felmentése nyomán kapott jövedelmeire a 98 százalékos különadót, amit korábban már visszautalt számára a NAV.

OLVASD EL erről szóló cikkünket: Robban a különadó-bomba: rászállt a NAV a "pofátlan" végkielégítésekre

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem