7 °C Budapest

Interneten adod el a cuccaidat? Így kell adóznod utána

Pénzcentrum
2014. március 26. 14:35

Ahogy közeledik a magánszemélyek adóbevallásának határideje, úgy merül fel egyre többekben a kérdés, hogy az interneten eladott ingóságaik után kell-e adót fizetniük? Sokan vannak nagy dilemmában, eddig az online piacterek sem kívántak nyilatkozni e kérdésben, most viszont a Vateránál úgy gondolták, hogy segítenek eloszlatni a kételyeket és megválaszolni azokat a kérdéseket, melyek a felhasználókat érintik. Kiadhat-e adatokat a Vatera az adóhatóságnak? A felhasználók hány százalékát érinti az adózási kötelezettség? Ezekre a kérdésekre is fény derült a Vatera mai sajtótájékoztatóján.

Nemcsak a közelgő adóbevallási határidő, de az időnként felröppenő hírek arról, hogy a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) internetes kereskedőkre csapott le, számos kérdést vet fel azokban, akik megunt, feleslegessé váló ingóságaikat az interneten értékesítik. Pedig többségüknek nincs mitől félniük: a Vatera 2,5 millió felhasználójának 97 százalékának semmilyen adófizetési kötelezettsége nem keletkezik az internetes kereskedői tevékenységéből - mondta el Szanitter Áron, az Allegro Group HU Kft. piacterek üzletágának vezetője. A jelenlegi szabályozás szerint ha valaki egy éven belül 600 ezer forintnál kevesebb bevételre tesz szert az internetes értékesítés során, akkor nincs személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége, még akkor sem, ha üzletszerű értékesítés során tett szert a bevételre. Sőt, akár évi 800 ezer forintos bevétel is lehet még adómentes, ha a beszerzésre fordított összeg nem állapítható meg, és így a bevétel 25 százaléka számít jövedelemnek.

Fontos különbséget tenni a bevétel és a jövedelem között. Ingóságok értékesítése esetén ritkán van azoknak jövedelemtartalma. Jövedelem akkor képződik, ha tevékenységet űzünk, például felvásárolunk valamit, feljavítjuk és eladjuk (tehát már alapból olyan céllal vásároltuk meg, hogy azt később a vételárnál magasabb összegért továbbadjuk). Vagy ha az esti film alatt ruhákat horgolunk és eladjuk, az abból származó bevétel szintén jövedelemnek minősül. Jövedelemnek számít akkor is, ha blokkal nem tudjuk igazolni az eredeti vételárat. Ilyen esetekben törvényileg akkor mentesülünk a fizetési kötelezettség alól, ha az adó mértéke nem éri el a 32 ezer forintot. Vagyis jövedelem esetén 200 ezer forintos határig nem kell személyi jövedelemadót fizetnünk - nyilatkozta Horváthné Szabó Beáta, a Deloiette adószakértője.Abban az esetben, ha valaki üzletszerűen értékesít az interneten, akkor az önálló tevékenységből származó jövedelemre vonatkozó szabályok szerint kell adóznia. A 200 ezer forintos jövedelemhatár a gazdasági tevékenységet üző kereskedőkre nem vonatkozik, esetükben a 600 ezer forint feletti bevételt elérők a realizált jövedelem után nemcsak szja-t kell fizetniük, hanem 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho) is.

Sok felhasználóban van egy olyan - alaptalan - félelem, hogy az adóhatóság bemegy a Vaterához, és bárkiről bármilyen információt kikérhet az eddig eladott termékeiről, azok értékéről. Ilyen azonban nem létezik, a NAV-nak erre nincs jogosultsága. Csak olyan esetben kérhetnek adatokat a felhasználóról, ha a konkrét személy ügyében már folyik a vizsgálat. Ilyenkor az adóhatóság megmondja pontosan a vizsgálandó személy adatait (nevet és lakcímet), és ha az online piactér  adatbázisában nem találnak teljes egyezést, akkor az adatszolgáltatás az aukciós portál részéről meghiúsul. 2013-ban összesen 120 ilyen megkeresés érkezett a NAV-tól, melyből 93-at tudtak teljesíteni. Ez azt jelenti, hogy minden 28 ezredik felhasználóról szolgáltattak adatot az adóhatóság megkeresésére. A revizorok sosem regisztrációs adatokat kérnek be, hanem számlázási adatokat. Az aukciós oldal ugyanis minden egyes tranzakció után kiállít egy számlát az eladónak, melyen szerepel a neve, címe és egy azonosító kód. Az itt szereplő adatoknak kell teljes egyezést mutatniuk a hatóság által lekérdezettekkel ahhoz, hogy a Vatera információt szolgáltasson nekik. Összességében tehát egy-egy hatósági vizsgálat sosem a kereskedői portálnál kezdődik.

Várhatóan pár napon belül elkészül a Vaterának egy olyan aloldala, melyen adózási kérdésekben igyekeznek alapvető tájékoztatást nyújtani a felhasználóknak. Fontos kiemelni, hogy nem adózási tanácsokat szeretnének szolgáltatni, csupán néhány alapinformációt az átlagfelhasználóknak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Immáron negyedik éve figyeli kiemelten a NAV az online kereskedést. A Vatera ugyanakkor nem számít rá, hogy kiemelten vegzálná őket az adóhatóság az idei évben. A tavalyi 120 megkeresés sem tért el a szokványostól, az évente beérkező kérések száma nagyjából konstansnak mondható - tette hozzá Szanitter Áron. Elmondása szerint inkább a különböző webshopok élveznek kiemelt figyelmet a NAV részéről.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem